dilluns, 5 de maig del 2008

No hi haurà escola catalana a Madrid

Abans de començar el meu habitual discurs d'opinió pregunto (i no és pas un interrogant retòric): Algú creia realment que s'obriria aquesta escola?

Jo dic clarament que NO, però com que no sóc pas autoritari, exposaré ara un seguit de motius que fan tremolar les "bones intencions" d'aquest acte.

Primerament, l'escola CEIP President Tarradellas (abans anomenada IES San Mateo) estava en ple període de decadència. Durant els últims anys havia perdut tot el seu alumnat i, el curs vinent, no podia obrir matrícula. Els perquès són diversos i, tot i que no vull pas entrar, cal tenir-los en ment. Un d'ells és que la zona (Chueca i Malasaña) és únicament coneguda pels bars de festa i les botigues alternatives. I, a més, les instal·lacions estaven cada cop més descuidades.

Segonament, crear una escola catalana a Madrid era suposar que els catalans som una colònia o, fins i tot, tal i com va aventurar Ernest Maragall (Conseller d'Educació - PSC), "una reserva d'indis".

Artus Mas (CiU) va anar més enllà dient que "malgrat s'hagi posat la disfressa de caputxeta vermella, encara se li veuen les orelles al llop". Pel qui encara estigui exhaust pel pont, tradueixo: obrir la possibilitat (falsa) d'una escola catalana a Madrid, la capital del Regne, és una manera de criticar la política lingüística de Catalunya i defensar la seva.

L'única condició que posà la Comunitat de Madrid per obrir l'escola és tenir un mínim de deu alumnes matriculats a cada curs. En total s'ha rebut setze preinscripcions... Bé, algú s'esperava que a Madrid, sí a Madrid, hi hagués més de 10 nens o nenes per curs. D'esperances (i mai millor dit) no podem pas viure.

Per sort, els companys de Polònia (TV3) ens van ensenyar com seria aquella escola catalana a Madrid. No té pèrdua...